Legislativul UE a votat cu 458 voturi pentru, 173 impotriva si 23 de abtineri controversata initiativa, care nu are caracter obligatoriu.

Parlamentarii au respins un amendament propus in ultimul moment, care ar fi eliminat o clauza esentiala referitoare la posibila separare a motoarelor de cautare pe Internet de alte servicii oferite de companii.

„Adoptare clara de catre Parlamentul European a motiunii privind piata digitala unica, inclusiv separarea motoarelor de cautare, daca este nevoie”, a scris pe Twitter Ramon Tremosa I Balcells, parlamentar spaniol care a sustinut propunerea.

Initiativa nu este obligatorie pentru Comisia Europeana, care efectueaza o investigatie de cinci ani referitoare la practicile Google in Europa, in domeniul serviciilor de cautare pe Internet.

Sustinatorii rezolutiei spera ca adoptarea acesteia preseaza Executivul UE sa ia masuri ferme impotriva Google.

Comisia Europeana a deschis o ancheta in 2010 impotriva Google, pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante detinute pe piata.

Grupul american este acuzat ca favorizeaza pe paginile motorului de cautare serviciile specializate proprii, in detrimentul motoarelor de cautare concurente, spre exemplu comparatorul de preturi Kelkoo sau site-urile specializate in calatorii, cum este Expedia.

Comisia a returnat deja de trei ori propunerile Google pentru remedierea neregulilor.

Noul comisar pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a explicat la inceputul lunii noiembrie ca are nevoie de timp pentru a decide urmatoarele etape, in acest caz.